Zapiekanka z Boczkiem z Władysławowa |
Pomysł jak zwykle podsunęła nam Kulinarna Maniusia - cały przepis znajdziecie TUTAJ
W swojej ofercie mamy aktualnie trzy rodzaje boczku i tak naprawdę każdy będzie idealnie komponował się z tymi smakami.
Składniki
- 3 bagietki, ale te małe (tzw. pół bagietki)
- 200 g sera żółtego
- 4 jajka
- pęczek szczypiorku
- 3 łyżki gęstego jogurtu lub śmietany
- 200 g wędliny drobiowej
- 100 g boczku wędzonego
- sól, pieprz
- łyżeczka czosnku niedźwiedziego
Wykonanie:
Szynkę oraz boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, szynka ma się zarumienić a boczek wytopić. Przekładamy do miski. Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach. Szczypiorek siekamy. Do miski wbijamy jajka i dodajemy jogurt, dodajemy odrobinę soli i pieprzu oraz czosnek niedźwiedzi, mieszamy wszystko razem. Następnie do masy jajecznej dodajemy szynkę z boczkiem, starty ser żółty oraz szczypiorek. Mieszamy. Bagietki kroimy na pół (wzdłuż) i wydrążamy środek. Napełniamy masą bagietki i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół przez 25-30 minut. Możemy podać bagietki z ketchupem lub innym sosem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz