06:13

Zapiekanka z boczkiem

Dziś mamy dla Was pomysł na zapiekanki z boczkiem.

Zapiekanka z Boczkiem z Władysławowa


Pomysł jak zwykle podsunęła nam Kulinarna Maniusia - cały przepis znajdziecie TUTAJ 


W swojej ofercie mamy aktualnie trzy rodzaje boczku i tak naprawdę każdy będzie idealnie komponował się z tymi smakami.











Składniki
- 3 bagietki, ale te małe (tzw. pół bagietki)
- 200 g sera żółtego
- 4 jajka
- pęczek szczypiorku
- 3 łyżki gęstego jogurtu lub śmietany
- 200 g wędliny drobiowej
- 100 g  boczku wędzonego
- sól, pieprz
- łyżeczka czosnku niedźwiedziego

Wykonanie:

Szynkę oraz boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, szynka ma się zarumienić a boczek wytopić. Przekładamy do miski. Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach. Szczypiorek siekamy. Do miski wbijamy jajka i dodajemy jogurt, dodajemy odrobinę soli i pieprzu oraz czosnek niedźwiedzi, mieszamy wszystko razem. Następnie do masy jajecznej dodajemy szynkę z boczkiem, starty ser żółty oraz szczypiorek. Mieszamy. Bagietki kroimy na pół (wzdłuż) i wydrążamy środek. Napełniamy masą bagietki i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół przez 25-30 minut. Możemy podać bagietki z ketchupem lub innym sosem.


Smacznego!



 Polub nas na FB

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Gotuj z Zawistowskim! , Blogger