ZUPA BROKUŁOWA Z KIEŁBASĄ Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM
1 brokuł
4 łodygi
selera naciowego
1 łyżka
masła
1 marchew
sól,
pieprz, czosnek niedźwiedzi do smaku.
3 laski kiełbasy z czosnkiem niedźwiedzim - Zawistowski
Kiełbasa z Czosnkiem Niedźwiedzim Masarni Władysławowo Zawistowski - zawartość mięsa wieprzowego ponad 93% |
Warzywa umyć, seler pokroić w mniejsze kawałki, brokuł podzielić
na różyczki, kilka różyczek odłożyć, sparzyć je wrzącą wodą by nabrały
intensywnego zielonego koloru. Marchew obrać, umyć.
W garnku zagotować około 2 l wody, włożyć masło, warzywa, laskę kiełbasy
pokrojonej w kostkę.
Gotować do miękkości, marchew
wyjąć wcześniej, by nie była zbyt miękka. Przyprawić
do smaku przyprawami i całość zmiksować na krem. Włożyć pokrojone
kiełbasy na połowę, marchew pokrojoną w plasterki oraz odłożone wcześniej
sparzone różyczki brokułu.
Chwilę gotować do czasu zaparzenia się kiełbasy, ewentualnie doprawić do smaku.
Podawać z grzankami lub podsmażonymi plastrami kiszki ziemniaczanej.
Autor - Jadwiga Smolińska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz