05:49

Paszteciki z kaszanką białą


Dziś polecamy Wam nasze kaszankowe wyroby.



W swojej ofercie mamy kilka rodzajów kaszanek. Wszystkie wyrabiane metodą tradycyjną. Naturalne przyprawy nadają im wyjątkowy smak i aromat.



Kaszanka Toruńska 

Kaszanka Wiejska

Kaszanka Biała

Kaszanka Popularna

NOWOŚĆ - Kaszanka Gryczana


Co można zrobić z kaszanki?
Kulinarna Maniusia proponuje Wam paszteciki.





Składniki:

- 300 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1 żółtko
- pół szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki oleju

farsz:
- 1 cebula czerwona
- 450 g białej kaszanki (masarnia Zawistowski) 

- 1 jajko
- sól, pieprz do smaku

- białko do posmarowania pasztecików



Wykonanie:

W ciepłym mleku (max 37 stopni) rozpuszczamy drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru, odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia. Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy roztrzepane widelcem jajko 
i żółtko oraz olej, na koniec dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny.

Farsz - z kaszanki zdejmujemy osłonkę, kroimy na kawałki i rozdrabniamy widelcem.
Cebule kroimy w kostkę i dusimy na patelni, jak już będzie miękka dodajemy kaszankę i chwilkę wszystko razem przesmażamy. Przekładamy farsz do miski i zostawiamy, aby przestygł.
Dodajemy jajko i mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę, dzielimy je na pół. Rozwałkowujemy każdą część na owalny prostokątny placek, rozsmarowujemy farsz i zwijamy jak roladę dość ściśle.
Kroimy na małe kawałki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (tej dużej z piekarnika) i przykrywamy jeszcze ściereczką na 30 minut, niech podrosną.

Paszteciki smarujemy rozbełtanym białkiem co nam zostało i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół, pieczemy przez 25-30 minut, aż nam się ładnie zarumienią. Upieczone paszteciki od razu podajemy, możemy je wystudzić na kratce i zamrozić lub schować do lodówki na potem. Jak chcemy je ponownie użyć wystarczy je podgrzać w piekarniku.

Farsz możecie przygotować także ze czarnej kaszanki, lub wymieszać pół na pół.
Smacznego.




Więcej przepisów szukajcie na blogu: 

www.KulinarnaManiusia.pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Gotuj z Zawistowskim! , Blogger