02:40

Polędwiczki z kurczaka z boczkiem dojrzewającym



Dzisiaj kolejne danie obiadowe przygotowane przez Kulinarną Maniusię.



Jak pisze na swoim blogu - dla prawdziwych facetów, bo podobno boczek jedzą tylko faceci. 
My też wiemy, że to nie jest prawda, ponieważ po nasz boczek dojrzewający płeć żeńska sięga równie często, choć faktycznie zazwyczaj z komentarzem, że dla męża:)






Klienci często dodają nasz boczek do potraw, stąd pomysł na dzisiejszy obiad.
Zapraszamy :-)




Składniki:

- polędwiczki z kurczaka (400 g)
- kilka plasterków Boczku Dojrzewającego Masarni Władysławowo Zawistowski
- 1 mała cukinia
- puszka pomidorów krojonych
- sól, pieprz
- łyżka oleju

Boczek Dojrzewający Masarnia Władysławowo Zawistowski


Wykonanie:

Polędwiczki przyprawiamy solą i pieprzem i zawijamy w boczek - jeden plaster na jedną polędwiczkę. Podsmażamy je krótko na patelni z łyżką oleju. Odkładamy na talerz.

Cukinię kroimy w kostkę i wrzucamy na tą samą patelnię co podsmażaliśmy mięso, przesmażamy 
i dodajemy pomidory krojone z puszki, możemy użyć także świeżych - tak 2-3 pomidorki. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.

Do naczynia (żaroodporne z pokrywką lub inne) przekładamy warzywa i układamy mięso, wtykamy polędwiczki tak, aby wręcz były pokryte warzywami.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut, przekładamy na talerze.
Smacznego.


Pomysł na obiad - polędwiczki z boczkiem



Wyroby masarni kupicie w Galeriach Wędlin Zawistowski

Galerie Wędlin Zawistowski


lub po prostu zapytajcie o nie w Waszych sklepach z wędlinami.

Aktualne adresy tutaj:

http://www.masarniazawistowski.pl/sklepy/


Zapraszamy również na nasz profil na FB - wystarczy kliknąć w logo!

Wędliny jak dawniej!







A po więcej przepisowych pomysłów zajrzyjcie na profil Kulinarnej Maniusi, autorki dzisiejszego przepisu:





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Gotuj z Zawistowskim! , Blogger