![]() |
Kapustę poszatkować, zalać wrzątkiem i chwilę parzyć, odcedzić i lekko odcisnąć. |
Jabłka, ziemniaki umyć, obrać, pokroić w frytkę, czosnek, cebulę w drobną kostkę. |
Folię pociąć na 6 kawałków wielkości dużej serwetki deserowej. Na środku każdej położyć pasek masła grubości około 5 mm |
Zwinąć folię zaginając boki do środka. Ułożyć na blaszce, wlać 1/2 l wody, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 C i piec 30 min. |
Po tym czasie delikatnie rozchylić folię, położyć na każdej kaszance po łyżeczce masła i ponownie zapiekać około 15 min.. |
Wyłożyć na talerz, ozdobić świeżą bazylią, podawać z ostrym sosem keczupowym lub w/g uznania. |
Tak przygotowaną kaszankę można również grillować, jednak przed grillowaniem trzeba na kaszance położyć masło i zawinąć całość w dłuższy kawałek folii , by zabezpieczyć potrawę przed wyciekaniem tłuszczu. Opiekać na grillu z dwóch stron. Jest to potrawa bardzo smaczna , aromatyczna zwłaszcza jeśli użyje się smacznej Kaszanki Toruńskiej Masarnia Władysławowo Zawistowski
Poleca - nasza klientka, Jadwiga Smolińska autorka książki Jadzia Gotuje i inspiruje. — Jadzia gotuje i inspiruje
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz