13:46

Mała czarna, czyli przepis na kaszankę zapiekaną.

Mała czarna zapiekana to pomysł na zapiekankę z Kaszanką Toruńską.








SKŁADNIKI:
6 szt. Kaszanki Toruńskiej
2 jabłka
1/2 gł. świeżej kapusty
6 ziemniaków


 SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Kapustę poszatkować, zalać wrzątkiem i chwilę parzyć, odcedzić i lekko odcisnąć. 



Jabłka, ziemniaki umyć, obrać, pokroić w frytkę, czosnek, cebulę w drobną kostkę.

Folię pociąć na 6 kawałków wielkości dużej serwetki deserowej. Na środku każdej położyć pasek masła grubości około 5 mm


Układać warstwami, ziemniaki posypane przyprawą do drobiu i pieprzem, osączoną kapustę. Każdą porcję posypać połową pokrojonej cebuli i czosnku, posypać przyprawami. Na kapuście ułożyć kaszankę, boki jej obłożyć frytkami z jabłek. Całość posypać pozostałą cebulą , czosnkiem, posypać przyprawą do drobiu, pieprzem.


Zwinąć folię zaginając boki do środka. Ułożyć na blaszce, wlać 1/2 l wody, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 C i piec 30 min.

Po tym czasie delikatnie rozchylić folię, położyć na każdej kaszance po łyżeczce masła i ponownie zapiekać około 15 min..

Wyłożyć na talerz, ozdobić świeżą bazylią, podawać z ostrym sosem keczupowym lub w/g uznania.



Tak przygotowaną kaszankę można również grillować, jednak przed grillowaniem trzeba na kaszance położyć masło i zawinąć całość w dłuższy kawałek folii , by zabezpieczyć potrawę przed wyciekaniem tłuszczu. Opiekać na grillu z dwóch stron. Jest to potrawa bardzo smaczna , aromatyczna zwłaszcza jeśli użyje się smacznej Kaszanki Toruńskiej Masarnia Władysławowo Zawistowski



Poleca - nasza klientka, Jadwiga Smolińska autorka książki Jadzia Gotuje i inspiruje.
 — Jadzia gotuje i inspiruje


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Gotuj z Zawistowskim! , Blogger