12:50

BIAŁA KIEŁBASA Z MAJERANKOWYMI ZIEMNIAKAMI






Składniki:

  4   laski Kiełbasy Białej
   7   szt.   młodych ziemniaków
   4   duże ząbki czosnku
 10   cm młodego pora biała część
   5   pomidorków koktajlowych
125   g masła
    1   łyżeczka chrzanu tartego  " Smak "
   2   łyżki posiekanych listków świeżego majeranku
   1   łyżka posiekanych listków świeżego oregano
   4   łyżeczki oleju do polania kiełbas
       sól, pieprz do smaku.

        Kiełbasę sparzyć, zdjąć skórki, przestudzić. 










Ziemniaki obrać, umyć i odgotować w osolonej wodzie 15 min, odcedzić, odparować ,przestudzić. Czosnek obrać, pokroić w słupki, por w ćwierć talarki.


       


 Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, wsypać czosnek oraz por i smażyć do czasu ich zeszklenia, włożyć chrzan, przyprawić do smaku solą, pieprzem, smażyć do czasu odparowania wody. Na koniec wsypać 1 łyżkę posiekanych listków majeranku, wymieszać, przestudzić.


  Do pozostałego masła włożyć po łyżce pokrojonych listków majeranku oraz oregano, przyprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.

   Każdą kiełbasę naciąć dość głęboko wzdłuż, w nacięcie włożyć porcję farszu czosnkowego i polać olejem. Ziemniaki przekroić na połowę, posypać niewielką ilością soli i pieprzu. Na każdym ułożyć porcję masła  ziołowego.

          
     
    
 Naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć nafaszerowane kiełbasy i ziemniaki .Na ziemniakach rozłożyć ćwiartki pomidorów koktajlowych. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec 15-20 min.
    Podawać zaraz po upieczeniu. Danie to przygotowuje się bardzo szybko. Wygląda apetycznie i jest bardzo smaczne.






Poleca: Jadwiga Smolińska - więcej przepisów znajdziesz na: Jadzia gotuje i inspiruje



SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Gotuj z Zawistowskim! , Blogger